>nuffnang

Monday, January 21, 2013

Apabila aku menjadi rajin...

Assalamualaikum...
fuhhhh tak sangka kan bila dapat cuti yang lama ni bosan poyo ni menipu...huh...
so untuk aku yang sentiasa bosan ni aku pun telah merajinkan diri menggoogle resepi kek...
dapat la satu resepi kek coklat dari My Resepi ringkas je bahan dia...

ok nih aku kongsikan walaupun berbeza sedikit resepinya dari yang asal tapi rasanya tetap sama..umphh gitu...
:)
KEK COKLAT KUKUS...

1 Cawan Serbuk Koko.
1Cawan gula pasir.
1 Cawan Minyak Masak.
1/2 cawan susu manis
2 Cawan tepung gandum
1 Sudu Baking Powder,
1 Sudu soda Bikarbonat
2 Biji telur (gred A kalau nak sedap)
1 Cawan Air Panas

Cara-Cara:
1.Ayak tepung gandum ,soda bikarbonat,baking powder dan serbuk koko dalam satu bekas.
2.Ambik bekas yang lain masukkan telur,susu,dan gula kacau bagi sebati.
3.Masukkan tepung yang diayak tadi ke dalam campuran telur dan etc. kacau sampai sebati.
4.step akhir masukkan air panas gaul sampai sebati lagi..
5.Dan step yang betul-Betul Akhir adunan tadi masukkan ke dalam loyang dan kukus selama satu jam.
*api gas jangan kuat-kuat seluh je....

Untuk Buat Topping atas dia...
1/2 cawan marjerin atau 1/2 ketul buttercup
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat.

Cara-cara:
Masukkan ketiga-tiga bahan dalam satu bekas dan gal sampai sebati then bila kek dah siap kukus sapu lah atas kek tu...dah siap hidanglah...

Senangkan...

nidia hasil air tangan aku...
 Mak Kata "boleh jual ni"
aku jawab dalam hati "jual kat mak jelah senang, tak payah promote2"
Apa?Apa?Apa? Nak cakap kek aku buruk la tu...eleh..ahaha memang buruk pun sebab aku tak reti sapu Topping dia bila aku dah buat ni la jadinya...ahaha...Tapi bila dah rasa amboi sedap betulpuji diri sendiri gitu ahaha sehingga ke tulang rusuk boleh terasapenipuan terselah disitu...so bak kata orang putih "Don't judge a cake by its cover" eh yeke? ah betul sahaje...

So korang try la senang dan sedap...Piece...

16 comments:

umizue said...

nak sapu topping dia kene pakai spatula.. tau x spatula tu binatang ape?? kalau tak tau, sila google keh..

SHAHIDA SHIDA said...

Listen ek...spatula tu adalah natang yang mempunyai satu tangan yang panjang dan muka yang lebar...ahaha...hello sida tau la...

Hanim Irsyad said...

sedapnyee.. ade coklat lak tuw :)

misz_eyza said...

asalkan sedap kek tu tak kisah rupa camna pun shida... pandai yea awak buat hanya berpandukan resepi saja.

Miss Purple Ungu said...

rajin shida buat kek..nmpk sedap je tu :)

krole said...

wuah menarik ni...boleh cuba ni nnt..thanks for sharing~

kyo_9 said...

meleleh bila tengok gambar~

Aishah Jahirah said...

sedap tu ada coklat....teringin pulak tgk kek ni...:)

Empayar Utama said...

Saya pandai makan aja

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

sedapnyaaaa

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

sedapnyaaaa

SHAHIDA SHIDA said...

@Hanim Irsyad
toping dia? guna koko je...eheh

SHAHIDA SHIDA said...

@misz_eyza
Alhamdulillah, Sikit-sikit tu bolehlah...

SHAHIDA SHIDA said...

@Miss Purple Ungu
memang sedap, tak tipu...

SHAHIDA SHIDA said...

@Aishah Jahirah
ambik la kek tu...ehehe

SHAHIDA SHIDA said...

@Empayar Utama
Makan makan makan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...