>nuffnang

Saturday, February 23, 2013

#1:.KISAH ANAK BERANAK(Nasi Ayam VS Tomyam Ayam)

Assalamualaikum...

Semenjak aku cuti berpanjangan yang taktau bila nak sudahnya terasa diri teramat-amatlah bosan takde benda yang lain dari yang lain nak dibuat tiap hari benda yang sama...bangun tidur, kemas rumah cukup masa pegi dapur bukak peti ais carik bahan masak dan masak dan masuk bilik dan baring dan tidur dan bangun dan mandi dan ajar budak mengaji dan tengok tv dan tidur balik...itulah rutin harian ku semenjak bukan lagi digelar  pelajar SMK RAJA MUDA MUSA...

sambung kisah yang sepatutnya aku ceritakan...Poyo je Tajuk...

Tepat pukul 11 Pagi Aku bangun dari kusyen yang empuk terus kedapur...Aku bukak Peti Ais, ku lihat barang masak yang sudah dibeli oleh Abah ku di pasar pagi setelah pulang dari kerja pagi tadi, terdapat ayam yang sudah dipotong-potong kecil oleh tukang potong(orang kat pasar tu),carrot,cili padi,cendawan,tomato,yang macam jagung tu dan bunga kobis...ok dalam otak dah terfikir dah ni mesti nak suruh aku masak tomyam...Tiba-tiba nampak kelibat Abah kat Gazebo dia, aku terus pergi kat Abah.
 terus nak tanya...
 
Aku : Abah!! nak masa apa ni?
Abah: (Abah tersenyum) Masak Nasi Ayam.
Aku: huh!!! (buat muka terkejut)...Ala sida ingat nak buat Tom Yam...
Abah : buat la Nasi Ayam.
Aku : (dalam kepala otak:kalau Nasi Ayam mestilah kena dengan lauknya iaitu Ayam Masak Merah...huk Aloh seriously aku tak tau) Sida mana tau masak Nasi Ayam.
Abah :Habestu Tom Yam tau la?
Aku : Internet kan ada google je la.
Abah : Haaa...ko Google la cara nak buat Nasi Ayam.
Aku : krik krik krik...(tak tau nak jawap apadah)...
 
 ahaha padan muka...
 Ok Akhirnya aku mengalah...
Aku masuk dalam basuh-basuh ayam then rebus sementara air ayam tu direbus aku pun basuh lah beras tu je step yang aku tau, dan jalan penyelesaian nya adalah Emak, Nasib baik Mak kerja kat depan rumah a.k.a Ustazah Pasti An-Nur Bukit Badong...Tanya punya Tanya...Akhirnya aku mempraktikkanakhirnya berjaya jugak aku masak Nasi Ayam, kuning gila terlebih kunyit la kod...
 

 segala sayur yang dibeli aku tumis je...ahaha, tak baik membazir...
Nampak Ayam Masak merah? haaa untuk pengetahuan, Ayam Masak merah tu aku punya Emak yang masak...balik sekolah pukul 11.30pagi terus masak...Emak kata kalau nak Emak masak sediakan bahan je aku pun sediakanlah...

P/s: aku ni bukan tak tau masak tapi belum belajar lagi...(POYO)...
PIECE... :)

10 comments:

Nastyna said...

hahah jadi la tu, at least ada inisiatif. berdebat dengna bapak mmg tak menang kan.

Empayar Utama said...

Ingatkan nasi ayam macam kat kedai tu hehe

kyo_9 said...

wow..
zaman skang ni baca resipi kt internet jer dah leh jadi chef.. hebaatttt...

umizue said...

terbaik lah... kim salam kat abah... len kali, ko la masak ayam masak merah tu.. bukan susah pon... hihih

Aishah Jahirah said...

hehee bukan xpandai masak tapi xnk tunjuk skill kan...kih3...ala oke le tuh lepas dah tu...heheh

nini said...

tak pe sekarang ni nak masak apa pun search je tak payah susah2...=D

SHAHIDA SHIDA said...

@Nastyna
ahaha memang pun sentiasa kalah...

SHAHIDA SHIDA said...

@kyo_9
cef tak bertauliah...eheh

SHAHIDA SHIDA said...

@Aishah Jahirah
ahaha, a'ah... a'ah...

BlogS Of Hariyanto said...

lama tak menyapa, mumpung masih suasana lebaran di bulan syawal, hadir mengucapkan maaf lahir batin...keep happy blogging always...salam kemerdekaan :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...